Početna stranica > Crkva i Hrvati BiH > POKLADE U KOLIBAMA

POKLADE U KOLIBAMA

15, Veljača , 2010 Komentiraj Go to comments

U nedjelju l4. veljače ove godine poslije gotovo dvadeset godina u Kolibama Donjim obnovljen je pučki pokladni običaj maškara.
-Organizaciju ovog našeg lijepog pučkog pokladnog običaja na sebe su preuzeli Robert Čabraja predsjednik Podružnice Hrvatskog kulturnog društva «Napredak» iz Bosanskog Broda i tajnik Kulturno-umjetničkog društva «Posavski Biseri» Nikola Katinić iz Slavonski Brod, zajedno sa članovima i članicama a koji čuvaju pučku kulturnu tradiciju bosansko-posavskih Hrvata.
-Ljepota naše narodne nošnje zabljesnila je svom svojom puninom i bogatstvom, a pjesma uz šargiju i violinu orila se cijelim selom. Djevojke i momci u narodnim nošnjama pokazali su svoju ljepotu i ljepotu igre i kola uz šargiju kao stari i izvorni instrument bosanskih Hrvata.
Poslije dužeg vremena moglo se čuti i međusobno pripjevavanje dvaju glasova sa druga dva uparena glasa, što je zaista umijeće koje mogu samo oni što su posebno nadareni i talentirani za glazbu i pjesmu uopće.
-Posebnu ljepotu ovog pučkog običaja uljepšala su djeca sa svojim šarenim i maštovitim maskama. Šteta je što je dubok snijeg i neočišćena cesta onemogućila da selom prođu povorka pod maskama i u narodnim nošnjama.
-Domaćin ove pokladne zabave bio je župnik župe Kolibe don Ilija Mrinović koji nije žalio vina i rakije pa je sve počastio, a za djecu je osigurao sokove i razne slastice. Župnik i domaćice iz ove župe pobrinuli su se i za sve gladne. Domaće žene su pekle krafne i neodoljivom mirisu svježe pečenih krafni i drugih domaćih delicija nitko nije mogao odoljeti.
-Za nadati se da će iduće godine svu organizaciju pokladne zabave i maškara na sebe preuzeti  domaće folklorne snage, za što već sada pozivamo ovogodišnje goste da nam i naredne godine budu dobro došli gosti.


Oglasi
Kategorije:Crkva i Hrvati BiH
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s