Početna stranica > Uncategorized > Povratak Viteškog Reda Templara u Hrvatsku

Povratak Viteškog Reda Templara u Hrvatsku

10, Siječanj , 2010 Komentiraj Go to comments

Nakon punih sedam stoljeća, u Rep. Hrvatskoj ponovo je zaživjela tradicija časnog Viteškog Reda Templara. Kao gorljivi bojovnici za očuvanje Jeruzalema i Svete zemlje, od kraja XII. pa do kraja XIII. st. nesebično su davali svoje živote na bojnim poljima od Svete zemlje do Egipta, Cipra i Rodosa, Španjolske i Portugala. U Europi su čuvali kršćanske puteve prema Jeruzalemu i hodočasnike koji su hodočastili u Svetu zemlju. U Hrvatske zemlje stupili su sredinom XII.st. na poziv bosanskoga bana Borića da bi očuvali kršćanstvo od naviranja poganskih plemena s istoka i sjeveroistoka te neutralizirali sve veći utjecaj bogumila na prostorima današnje Bosne i Hercegovine.
Danas se moderni templari XXI. stoljeća u Rep. Hrvatskoj pojavljuju već u nekoliko templarskih organizacija. Svakako, najaktivnija je ona sa sjedištem u Požegi, koja djeluje kao Suvereni priorat časnog imena HRVATSKI VITEŠKI RED TEMPLARA O.S.M.T.H. (Ordo Supremus Militaris Templi HIerosolymitani) – Suvereni priorat, na čijem čelu se nalazi gosp. Vinko Lisec kao izabrani prior Suverenog priorata (ujedno i predsjednik istoimene Udruge). Časnu Vitešku prisegu, dao je na sv. Pismu, pod mačem Vel. Meštra Antonija Parisa (iz Rima), u kapeli dvorca Trakošćan, još u proljeće 2006. godine čime je, u novijoj hrvatskoj povijesti, postao prvi prisegnuti templarski vitez od Zagreba do Vukovara.
Hrvatski Viteški Red Templara O.S.M.T.H. djeluje prije svega kao svjetovna kršćanska ekumenska viteška templarska organizacija, u svim svojim aktivnostima je potpuno samostalan i neovisan i osim aktivnog ekumenskog djelovanja na zbližavanju svih kršćana, izučava bogatu povijest srednjevjekovnih templara (poglavito na prostorima Rep. Hrvatske i Rep. Bosne i Hercegovine), nastavlja časne tradicije srednjevjekovnih templara i bavi se prosvjetiteljskim, humanitarnim i drugim dobročiniteljskim aktivnostima. Suvereni priorat ima i svoju lijepo uređenu internetsku web stranicu: www.vitezovi-templari.hr na kojoj posjetitelj može saznati i sve najvažnije podatke o templarima XXI. stoljeća te o načinu pristpa tom časnom Viteškom Redu.


.   .   .  .   .   .Vinko Lisec. .  .  .  .   .  .  . I redovita Viteška Skupština Suverenog
Viteška prisega, Trakošćan-23.03.2006. g.                Priorata

Oglasi
Kategorije:Uncategorized
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s